Избор на оловна батерија за соларно полнење

  1. Стартер наспроти длабоко циклус батерии
  2. Поплавен наспроти гел против AGM
  3. Примена на станица за полнење

Батерии со оловни киселини имаат големи капацитети и често се достапни на многу места низ целиот свет. Но, која олово батерија батерија треба да го користите со соларни панели? Препорачувам да користите запечатени AGM оловни батерии каде што е можно и во овој пост ќе ги опишете разговорите за користење на различни типови на батерии со преносни соларни панели .

Продавница на соларни панели

Стартер наспроти длабоко циклус батерии

Стартерските батерии се дизајнирани да испорачаат кратки, високо-тековни рафали за стартување на моторот и се дизајнирани да испуштат само мал дел од нивниот капацитет. Секојдневниот циклус на користење на најголемиот капацитет би ја кородирал автомобилската батерија многу брзо, плочите и хемијата се дизајнирани да останат речиси 100% целосно наполнети поголемиот дел од времето.

Секојдневниот циклус на користење на најголемиот капацитет би ја кородирал автомобилската батерија многу брзо, плочите и хемијата се дизајнирани да останат речиси 100% целосно наполнети поголемиот дел од времето

12V оловно-киселински автомобил (стартер) батерија - не се препорачува за соларно полнење

За апликации за соларно полнење, наместо тоа сакате батерија со длабок циклус, слична на оние што се користат за морски бродови или колички за голф - типична автомобилска батерија нема да работи. Батериите за длабок циклус се дизајнирани со поголеми плочи и различни хемија за да се избегне корозивниот ефект на често користејќи го полн капацитет. Тие се дизајнирани да бидат редовно длабоко отпуштени користејќи поголем дел од својот капацитет.

Поплавен наспроти гел против AGM

Постојат неколку видови на оловни киселини за длабоко циклус на батерии: поплавени, запечатени гелести или запечатени AGM. За повеќето ситуации запечатена AGM (Absorbed Glass Mat) е најбезбедна и најдобра опција. AGM батериите бараат малку одржување. Нема потреба за вентилација и нема да се истурат. Поплавените батерии имаат предност да бидат значително поефтини, но тие бараат адекватна вентилација, одржување, а исто така имаат потенцијална одговорност за превртување или истурање.

AGM батериите се обично посветли и поевтини за amp-час во споредба со гел. Како пример, на AltE Store тројанецот AGM 12V 100 засилувач на батерии е 64 килограми и 241 $, или 0,64 £ / AH и 2,41 $ / AH. А тројански гел 12V 77 amp-часовна батерија е 52 фунти и 231 $, или 0,68 £ / AH и 3,00 $ / AH. Покрај тоа, гел батериите треба да се полнат на специфичен начин што не е оптимален за соларни. Во суштина, AGM батериите се повеќе простуваат на начинот на кој тие се полнат.

12V AGM батерија

12V AGM батерија

12V гел батерија

Ако оловните киселински батерии се одржуваат правилно, тие ќе функционираат со ефикасност од 80-90%. Важно е да се задржи целосната наплата кога е можно, бидејќи ќе го продолжи својот живот и ќе одржи поголема ефикасност. Секогаш користете a контролор за полнење со соларни панели, така што тие не се презакажуваат со батеријата или го применуваат погрешниот напон. Ќе разговараме повеќе за тоа како да изберете контролор за полнење во идниот пост.

Примена на станица за полнење

Неодамна изградив пренослив но моќен соларен систем за батерии за напојување на некои LED стрингови, стерео и испарувачки кулер. Јас користев Xantrex PowerPack 1500 AGM батерија , MorningStar SunSaver контролер на полнење , и два соларни модули со 25 вати. Xantrex PowerPack доаѓа со вграден AC инвертер, заштита од пренапони, нисконапонски прекинувач (LVD) и може да се тркалаат наоколу. Тркалата и рачките се корисни затоа што е прилично тешка на 57 фунти.

Тркалата и рачките се корисни затоа што е прилично тешка на 57 фунти

Xantrax PowerPack 1500

Xantrax PowerPack 1500

Морнингстар за полнење на полнење

Поевтина алтернатива е тројанецот затворен AGM длабоко циклус батерии. Батериите на Trojan 22-AGM се слични по големина на Xantrex PowerPack, но не ги имаат сите дополнителни функции наведени погоре.

Конечниот допир е да прицврстите приклучок за запалка за цигари на товарниот терминал на регулаторот за полнење. Ова ви овозможува да направите товар директно од сончевите панели кога има доволно сончева светлина или од батеријата кога нема соларно производство. Можете да користите било какви 12Vdc уреди директно од запалката или можете да користите DC / AC инвертер за напојување 120Vac уреди.

Јас користев сличен систем за да изградам соларен погон за полнење на мобилни телефони на 2012 Дембо уметнички фестивал. Во овој проект користевме две од Волтајците 17 вати, 18 волти соларни панели , кои беа вградени во скулптура во форма на денхедерон. Мобилните телефони се наполнети од DC страна на батеријата со полначи за запалка. Ова е поефикасно од користење на AC инверторот, бидејќи ние едноставно го повлекуваме напонот од 12Vdc до 5Vdc. Исто така, со избегнување на употреба на AC инверторот, ние не треба да го претвораме DC во AC и повторно во DC повторно.

Џо О'Конор е гостин блогер за Волтај. Во прилог на правење кул работи со соларни, тој го прави тоа консултации за алтернативна енергија и е извршуваат својата магистрирал во производство инженеринг на NYU Поли.

Но, која олово батерија батерија треба да го користите со соларни панели?
13.09.2011
Редизайн сайта
В 2011 году был проведен редизайн сайта нашей компании и его запуск в сеть Интернет. Услуги редизайна сайта и его продвижения оказала нам дизайн-студия Web Skill.
все новости
ОДО "Машиностроительный завод "БУРАН"© 2007-2011 | Все права защищены