Како да се дизајнира дијаграм за жици во гаражата

 1. Поврзување на гаражата со мрежа
 2. Кабелска врска
 3. Мапирање
 4. Шематски дијаграм
 5. Неопходни елементи на жици
 6. Избор на кабли и машини
 7. Распоред на електрична опрема
 8. Спецификација на електрична опрема и материјали

Потребна е електрична енергија во која било гаража. Потребно е да се поврзат алати за напојување, осветлување на работното место во јамата за гледање и погоре, полнење на батерии и други цели. Но, гаражата е место за ризик од пожар поради присуството на бензин и нафта. Затоа, посебните барања се наметнуваат на електрични жици. За тоа што треба да биде дијаграмот за жици во гаражата ќе кажам во овој напис.

Поврзување на гаражата со мрежа

Поврзување на гаражата со мрежа

Многу сопственици на автомобили се загрижени за прашањето дали е потребен проектот за снабдување со гаражата. Ако треба да поврзете 220 V во гаражата, можете да го направите сами. Во гаражата задруга за да се поврзете со гаражата, треба да го контактирате претседателот за да добиете технички услови. Индивидуална гаража лоцирана во дворот на сопственикот обично се поврзува од станот со употреба на CIP (изолирана жица за самоодржување). Повеќе информации за жици во GSK опишани во статијата. „Дизајн на гаража за напојување со електрична енергија - правила и можни грешки“ . Одделна гаража може да се поврзе на барање, но тоа може да се направи само доколку постои официјално, а не е „самостром“. Во таква ситуација, не е неопходно да се изработи единечна шема за снабдување со гаража со електрична енергија. Дозволената моќност во овој случај ќе биде 15 kW.

За да го поврзете трофазното напојување 380 V, треба да добиете дозвола и технички услови за напојување на гаражата во електричната компанија и треба да направите проект за поврзување на електричната енергија. Подобро е да им се доверите на професионалци. Кога се само-дизајнирани грешки во напојувањето при пресметката на каблите, поставувањето на трасата или во дизајнот на проектот. Ова ќе доведе до фактот дека трошоците за дизајнирање на напојување ќе се зголемат значително.

Кабелска врска

CIP (самоизолирана жица)

Ако гаражата се наоѓа во гаража задруга, тогаш врската обично се централизира за сите членови на задругата под исти технички услови.

Поврзете се во дворот на вашата куќа или стан е најдобро самоизолиран кабел (CIP). Можно е да се дизајнира и изврши врската на напојувањето на гаражата со конвенционален кабел, но само по себе не е доволно силна, а методот на истегнување челична жица и врзување на кабелот со него е застарен.

Во земјата, кабелот е поставен во ров, обично кога се гради куќа.

Мапирање

За електрични жици во гаражата треба шематски дијаграм и детален план за локацијата на приклучници, прекинувачи, ламби и друга електрична опрема. Дури и ако дизајнот во целост не е направен, тогаш овие жици мора да бидат потребни. Без нив, невозможно е да се пресмета количината на материјали, а по завршувањето на работата, прекинувачите може да бидат на најнеочекувано место.

Шематски дијаграм

Пред да започнете со дизајнот, се одредува бројот и моќноста на светилките и другите електрични уреди. Врз основа на овие податоци, се подготвува шематски дијаграм. Ги обележа сите електрични уреди со индикација за моќност.

Неопходни елементи на жици

Неопходни елементи на жици

Постојат голем број уреди и уреди што мора да бидат во гаражата:

 1. Мерач на електрична енергија. Ако гаражата е поврзана од станот, тогаш мерачот на електрична енергија не е потребен.
 2. Воведна машина. Исклучува електрична енергија во гаража за време на струи со краток спој или преоптоварување. Струјата на машината е одредена од дозволената моќност во задругата. Ако врската е направена од приватна куќа или стан, тогаш струјата на машината е избрана не повеќе од влезната машина во станот или приватната куќа.
 3. RCD (уред за преостаната струја). Го исклучува напојувањето од мрежата кога струја за истекување се појавува на "земја" или на лице.
 4. Чекор надолу трансформатор. Ако во гаражата има инспекциска јама, тогаш стационарни и преносни ламби во неа треба да бидат под намален напон. Според ГОСТ, секундарното намотување на трансформаторот мора да биде заземјено. Понекогаш полнач за батерии од 12V е поврзан со ламбите, ако има соодветен излез.
 5. Заземјување Сите приклучоци, ламби и други електрични уреди мора да бидат заземјни. На пример, во метална гаража потребно е да се заземе целата гаража, како и сите метални делови.

Важно е! Употребата како жица за заземјување е строго забранета!

Можно е со помош на автомати да се одделат различни електрични уреди - одделно ламби, одделно приклучници. Препорачливо е да вклучите посебен полнач за машина и машина за заварување.

Колото при поврзување на 380V има голем број жици.

Избор на кабли и машини

Струјата на автомати се избира според моќноста на товарите што тие мора да ги исклучат. При дизајнирање на електричар, пресечниот кабел е избран врз основа на тековните оптоварувања што се поврзани со него. Три-јадрен кабел со заземјување се спроведува до приклучоците за заземјување, а дво-јадрен кабел на прекинувачите.

Распоред на електрична опрема

На гаражниот план е план за локацијата на електрична опрема. На планот наведете ја целата опрема со кабли до нив. Ако се користат разводни кутии, видот, должината и делот на кабелот се наведени одделно за секој дел. Можна опција за инсталација во која сите кабли доаѓаат до терминалната табла во електричниот панел. Ова ја зголемува сигурноста, но ја зголемува потрошувачката на кабел.

Должината на кабелот е означена во близина на најниските, а висината на инсталацијата се забележува во близина на wallидни места, прекинувачи и ламби за идови.

Спецификација на електрична опрема и материјали

Спецификацијата е список на потребни материјали. Неправилната спецификација ќе резултира во грешки при изборот.

Во спецификацијата се зема предвид бројот на кабли за секој тип одделно и начинот на инсталација со сврзувачки елементи, канали или брановидни црева.

Ако количината на материјали е доволно голема, тогаш има смисла да нарачате материјали преку Интернет или да контактирате со дистрибутерот на електрична опрема.

Специјалисти од компанијата Mega.ru ќе го дизајнираат напојувањето на гаражата и за типичен електричен проект и за индивидуален, за какви било технички услови за напојување. Компанијата работи во Москва и Московскиот регион, како и во соседните области. Можна е далечна соработка. Може да контактирате со претставници или да оставите порака по телефон и формулар за повратна информација на страницата " Контактирајте нè ".

13.09.2011
Редизайн сайта
В 2011 году был проведен редизайн сайта нашей компании и его запуск в сеть Интернет. Услуги редизайна сайта и его продвижения оказала нам дизайн-студия Web Skill.
все новости
ОДО "Машиностроительный завод "БУРАН"© 2007-2011 | Все права защищены