Како да се пресмета отпорноста на жицата: детални инструкции

 1. Одговор на читателот
 2. Теорија и практика
 3. Пресметајте го отпорот

Добар ден! Ќе го поврзам електричниот шпорет и рерната во мојот дом. Поради фактот што слушнав дека стандардните жици не можат да го издржат таквиот притисок и ќе се прегреат, решив од панелот да фрлам поединечни жици преку дополнителна машина.

Веќе имам автоматска машина, но не знам како да го одберам жичениот дел. Кажи ми како да го пресметам отпорот на жиците за моите потреби - ќе мора да фрлите околу 20 метри жици, не помалку.

Кажи ми како да го пресметам отпорот на жиците за моите потреби - ќе мора да фрлите околу 20 метри жици, не помалку

Името на оваа личност се нарекува единица на отпор на електрична енергија

Одговор на читателот

Добредојдовте, за жал не воведов читач! Ние природно ќе ви помогнеме со пресметките, но сепак ви препорачуваме да доведете специјалист за проблемот, затоа што треба да ја изберете вистинската машина, а не само диригентот. Меѓутоа, ако знаете сигурно дека параметрите на машината ќе направат, тогаш немате ништо ...

Теорија и практика

Значи, ако некое лице е малку запознаено со основите на електротехниката, тој треба да знае дека подебелината на жицата, толку помалку отпор.

 • Теоретски е можно ова да се спореди со водоводна цевка за вода. Ако дијаметарот на цевката е доволен, тогаш течноста тече низ неа, без да се доживее хидрауличен отпор, и обратно, малото отворање го зголемува притисокот во цевката, пропусната капка се намалува и хидрауличниот отпор се зголемува.
 • Исто така, протокот на електрони може да се претстави во форма на вода која се обидува да истекува во внатрешноста на жицата. Сепак, електричната енергија е сосема друга природа, соодветно, а неговите физички својства се различни.
 • Што може да доведе до премногу висока отпорност? Најмногу тривијално е пад на напонот, поради што некоја ламба со ламба ќе се затемни, а некои електрични апарати нема да можат да започнат.
 • Директна последица на преминот на моќна струја преку проводник со доволно висок отпор ќе биде неговото прегревање.

Од авторот! Откако ја поврзавме машината за заварување, добро, со многу лош продолжен кабел, и по неколку минути работа, жицата буквално се запали. Во корист на краток спој не се случи, но тоа беше многу веројатно. Како што е јасно, во станбена област ваквите ситуации се неприфатливи.

Препорачуваме да дејствувате во следнава низа:

 • Прво на сите, да дознаете точно што товарот на двата уреди создава во услови на работа со максимална моќност. Ние сме заинтересирани за струја, мерена во ампери, или моќ - Вотс.
 • Овие параметри лесно ќе ги најдете во пасошите за производи.
 • Ако двата уреди се напојуваат од истата линија, тогаш додадете ги добиените вредности.
 • Следно, прибегне кон користење табела која точно ќе го одреди пресекот на жицата.

На фотографијата - табелата за избор на проводникот

 • Како што може да се види од табелата погоре, максималната струја за бакарна жица со површина од 0,5 не смее да надмине 11 А.

Совет! Во станбените области денес не им е дозволено да користат алуминиумски жици. Нанесете само бакар.

 • Во принцип, овие податоци можат да бидат ограничени на фрлање на некои акции, меѓутоа таквите табели не покажуваат што треба да биде максималниот отпор на жицата, односно должината на диригентот не се зема предвид. Затоа, за поголема точност не може без пресметка.

Пресметајте го отпорот

Сите податоци може да се добијат од табелите

Значи, се сеќаваме - жицата е подебела, отпорот е помал. Следно ќе биде инструкција за тоа како точно да се пресмета.

 • За да го направите ова, треба да ја знаеме отпорноста на материјалот на проводникот. Во конвенционалните мрежи, веројатно нема да ги најдете сребрените жици, па затоа земете стандарден бакар како основа. Тоа е 0,017.
 • Истиот жичен отпор се пресметува според следната формула :; каде што R е отпор, p е отпорноста на проводникот, l е должината на жицата и s е површина на нејзиниот пресек.
 • Да претпоставиме дека вашите печки заедно ќе можат да ја вчитаат мрежата на 16 засилувачи, што значи дека можеме да земеме жица од 0,75 mm2. Се сеќаваме дека ви требаат најмалку 20 метри. Значи, сметаме: 0.017 * 20 / 0.75 = 0.45 Ом
 • Можете да ја користите табелата, но резултатот нема да биде точен. Гледаме дека 100 метри бакарна жица на делот што ни треба има 2.38 оми отпор. Оваа вредност ја делиме за пет (до 20 метри) и добиваме 0,476 Ом - разликата е на ниво на грешка, но сепак.
 • Поради фактот што електричната енергија поминува низ две вени, ја зголемуваме добиената вредност од 2 и добиваме 0,9 оми.
 • Сега можете да ја пресметате загубата на напон според формулата: dU = R * I = 0,9 * 16 = 14,4 волти.
 • Ние го преведуваме добиениот напон во процент: 14.4V / 220V * 100 = 6.54%

Според постојните прописи е дозволено губење на напон од 5%. Како што можете да видите, во нашиот случај, вредноста се покажа повеќе, што значи дека отпорноста на проводникот е преголема, така што го зголемуваме пресекот на жицата и повторуваме пресметките.

Значи, го отворивме отпорот на жицата, и како што можеш да видиш, не е толку тешко да го правиш тоа со свои раце и глави. Дополнително, приложеното видео ќе помогне да се разбере материјалот. Биди мудар на ова прашање, бидејќи цената на ова прашање е безбедноста на вас и вашиот дом.

Што може да доведе до премногу висока отпорност?
13.09.2011
Редизайн сайта
В 2011 году был проведен редизайн сайта нашей компании и его запуск в сеть Интернет. Услуги редизайна сайта и его продвижения оказала нам дизайн-студия Web Skill.
все новости
ОДО "Машиностроительный завод "БУРАН"© 2007-2011 | Все права защищены